Palliatieve & terminale zorg

Wat is Palliatieve thuiszorg?

Palliatieve zorg thuis is bedoeld om pijn en ongemak van de patiënt te verzachten of verlichten. Deze zorg wordt geboden aan mensen die een ernstige, ongeneeslijke ziekte hebben. Meestal wordt deze zorg ingezet vóór de terminale fase (wanneer iemand binnenkort zal overlijden door de ziekte). Het is soms moeilijk vast te stellen wanneer iemand palliatieve zorg nodig heeft. Hoelang iemand palliatieve zorg nodig heeft, is afhankelijk van de ziekte en het verloop daarvan. Soms duurt het zelfs maanden of langer dan een jaar.

 

Hoe werkt palliatieve thuiszorg?

Palliatieve zorg van Watch Over Care houdt uiteraard in dat we u verplegen en verzorgen, zoveel als nodig is in uw situatie. Daarnaast kunt u op ons rekenen voor gezelschap begrip en een luisterend oor.

Dit geldt overigens niet alleen voor u: ook uw eventuele partner en andere naasten putten vaak troost uit onze aanwezigheid en ondersteuning. Voor hen is de situatie tenslotte ook emotioneel en zwaar.  Daardoor voelen ze vaak de behoefte om te praten en hun vragen te stellen. Voor onze zorgverleners is dit geen enkel probleem, daarom zijn wij er.

Natuurlijk bieden wij op verschillende manieren ondersteuning tijdens onze aanwezigheid. Zo kunt u er onder andere op rekenen dat onze zorgverleners u op de volgende vlakken helpen.

  • Persoonlijke verzorging
  • Algehele verzorging op bed
  • Verschonen van het bed, wasgoed
  • Algehele coördinatie om u heen: afspraken met visite, contact met uw huisarts ect.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________

Wat is terminale thuiszorg?

Terminale thuiszorg is één van de zorgvormen die u kunt afnemen bij thuiszorgorganisatie Watch Over Care. Deze vorm van zorg wordt, zoals de naam al doet vermoeden ingezet wanneer iemand de terminale fase ingaat.

Bij terminale thuiszorg wordt vooral geconcentreerd op het bieden van comfort en rust. Zo kunt u in alle rust afscheid nemen, in uw eigen vertrouwde omgeving.

 

Wat houdt terminale thuiszorg in?

Hierboven stipten we het al even aan: terminale thuiszorg wordt door Watch Over Care ingezet in de laatste levensfase. Hierbij komen professionele zorgverleners bij u thuis, om te zorgen dat u zo comfortabel mogelijk de dag en/of de nacht doorbrengt. Wij werken in kleine teams van maximaal 4 zorgverleners, zodat u (en ook uw familieleden) niet steeds geconfronteerd wordt met nieuwe gezichten. Bij terminale thuiszorg wordt u niet alleen verzorgd en verpleegd, maar kunt u ook rekenen op gezelschap.

De zorgverlener biedt een luisterend oor wanneer u dat ook nodig heeft. En kan u emotioneel ondersteunen. Bovendien zullen onze zorgverleners ook uw naasten bijstaan wanneer die aanwezig zijn. Voor hen is de situatie tenslotte ook emotioneel erg zwaar, waardoor zij met vragen zitten of graag over de omstandigheden willen praten. Terminal thuiszorg is warme, persoonlijke verzorging die er helemaal op gericht is om rust en comfort te bieden in de laatste fase van uw leven.

Waar kunt u zoal op rekenen als onze zorgverlener bij u thuis aanwezig is? Een aantal voorbeelden zijn:

  • Assistentie bij persoonlijke verzorging
  • Algehele verzorging op bed
  • Verschonen van het bed, wasgoed
  • Algehele coördinatie om u heen: afspraken met visite, contact met uw huisarts ect.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________

Verschil tussen palliatieve zorg en terminale zorg

Naast palliatieve zorg aan huis is er ook terminale thuiszorg, waarvoor u eveneens terecht kunt bij Watch Over Care. Het verschil tussen deze twee zorgvormen is niet voor een iedereen even duidelijk. Daarom leggen we graag even globaal uit wat het verschil is.

U kiest voor palliatieve zorg als duidelijk is dat u niet meer geneest, maar uw levensverwachting is langer dan 3 maanden. Hoe de palliatieve fase verloopt is per persoon en per specifiek ziektebeeld anders. De één kan nog best zelfstandig functioneren, waar de ander echt veel ondersteuning en verzorging nodig heeft. De palliatieve fase kan enkele maanden of zelfs langer dan een jaar duren.

Terminale thuiszorg kiest u als uw arts verwacht dat u minder dan 3 maanden te leven heeft. De verzorging en verpleging vindt doorgaans meer plaatst aan het bed, en de zorg wordt gericht op rust en comfort. U krijgt alle gelegenheid om afscheid te nemen, op uw eigen manier en in uw eigen, vertrouwde omgeving.

 

Heeft u na het lezen nog vragen? Stel ze dan gerust aan onze zorgcoördinator, door te bellen of door het contactformulier in te vullen. We adviseren u graag!